Kerrostalo Katayamassa

Miksi Suomessa ei rakenneta tällaisia kerrostaloja? Täällä kaikki on vaan sitä samanlaista elementtirakentamista, jossa persoonallisuus tarkoittaa sitä, että sen saman tusina-elementin pintaan liimataan kaakeleita, graafista betonia tai jotain muuta pintakoristetta. Kaikki talot on kuitenkin lopulta ihan samanlaisia.

Kyseessä on siis Japanista Osakan prefektuurista Katayamasta löytyvä 7 kerroksinen pienelle tontille rakennettu kerrostalo. Talossa on 10 pienehköä ja Japanilaiseen tyyliin aika korutonta asuntoa. 8 yksiön joukossa on myös kaksi kaksikerroksista asuntoa. Pitkissä ja kapeissa asunnoissa on Japanilaiseen kerrostalotyyliin asunnon “tukitoiminnot” taka-osassa ja suuren ikkunan ja parvekkeen äärellä isohko asuintila. Aavistuksen ehkä ahdistava järjestely kulma-asuntoon tottuneelle.

Talon ulkoprofiili on kuitenkin upea ja jos asunnot olisivat aavistuksen isompia (ja talo tietenkin täälläpäin) niin voisimme muuttaa taloon vaikka heti. Asunnoissa käytetyt materiaalit ovat kuitenkin sellaisia, että nekin voisivat meitä miellyttää. Asia mitä ei voi sanoa kotimaisesta uudistuotannosta noin yleensä. Nyt sitten vaan odotetaan sitä ensimmäistä rohkeaa joka tekee Suomeen vastaavan taloprojektin… Voi olla, että joutuu odottelemaan kauan, valitettavasti.

Talon on suunnitellut nuori arkkitehti Mitsutomo Matsunami (2007). Itsestä itseasiassa tuntuu, että tämän hetken vaikuttavin arkkitehtuuri tulee Japanista. Kun lukee tämän aikakauden arkkitehtuurista tai vaikka selailee alan blogeja niin yllättävän usein ne talot, jotka kiinnittävät oman huomion on suunnitellut Japanilainen arkkitehti.

Kuvat © Mitsutomo Matsunami via Spaceinviding / What We Do Is Secret.

9 kommenttia juttuun "Kerrostalo Katayamassa"

Samaa olen ihmetellyt, ja aina vedotaan kustannuskysymyksiin. On niitä kauniita kerrostaloja aiemminkin osattu rakentaa, tuntuu että suorakulmaisuudesta vaan ei voi päästää irti. Tässä talossa sitä on, mutta hauskasti toteutettuna. Muuttaisin tuohon taloon saman tien, jos tarjoutuisi mahdollisuus! :)

Maija kommentoi 08/05/10, 15.42

Onpa todella upea rakennus ulkoa. Sisätilat tosiaan ovat ahdistavat, mutta samalla ajatuksella tehtyjä rakennuksia tännekin tosiaan kaipaisi.

Tiina kommentoi 08/05/10, 15.49

Olihan meilläkin KSV:n laatima Kehittyvä kerrostalo -pjojekti. Sen ansiosta ainakin kaksikerroksiset ala- ja yläkerrat olisivat toteutuneet yms muuta pientä muissa maissa täysin normaalia, mutta täällä vain haaveita olevia asioita.

Mutta nyt kun alkoi jälleen uudisrakentaminen pyöriä täysillä, niin Vapaavuori olisi voinut vaatia päivitettyjä piirustuksia. Nythän taloja leivotaan saman vanhan mallin mukaan. Jälleen on unohdettu asiakas!

Jaappani talo on kieltämättä kaunis. Sivuikkunoiden puuttuminen kertoo mahdollisesti naapuri tönöjen tulevasta purusta ja kaavan seitsämän kerrosta toteutuu myös noille tonteille? Siitäkin huolimatta kaunista.

Japanilaiset varastivat fiilikset 60-luvulla Tapiolasta, ja tässä on tulos ;)

jari kommentoi 08/05/10, 17.23

joo-o. sanoppa se! täällä kaikki on niin tarkaan säädetty ja mitään ei saa tehdä. olen jopa kaavaillut, että kun se päivä tulee ja minä rakennan oman kodin, laitan portaaseen kaiteet rakennustarkastajaa varten ja poistan ne kun talo on hyväksytty. :D olisin halunnut kaiteettomat leveät portaat, mutta sukulaisukko kertoi että suomessa on pakko laittaa kaiteet. ihme shittiä.

ja ei näy erikoisia taloja missään, ehei. saatika jos haluat rakentaa kivitalon puutaloalueelle tai toisinpäin. ei käy. julkisivu kusee. KETÄ KIINNOSTAA. ärsyttää että jos haluaa rakentaa oman talon, niin miksi siitä ei saa tehdä sellaista kuin haluaa?! eikös se sipe santapukkikin ollut odottanut rakennuslupia seittemän vuotta sen talolle.

kaisu kommentoi 08/05/10, 18.19

Kommenttini ei liity kirjoitukseen mitenkään, mutta siis suuri kiitos kun taas kirjoitukset näkyy… Olen ollut aivan koukussa tähän blogiin :) Toisaalta nyt on enemmän luettavaa kun kahlaa uusia tekstejä taaksepäin! Onnittelut yleiskoneesta ja keep on the good work!

Ingrid kommentoi 08/05/10, 18.25

Ingrid: Kiitos. :) Voisitko kertoa vähän enemmän siitä mitä tarkoitat, että kirjoitukset eivät ole näkyneet. Millä luet blogia, luetko syötettä vai suoraan blogista? Kuinka kauan ongelma on ollut? Itse kun emme ole mitään huomanneet. :o

Mikko kommentoi 08/05/10, 18.32

Tuon What we do is secret -blogin mukaan tässä kohteessa ei vielä ole tingitty neliötuotoista. Eli kyllä kustannustehokkaasti voidaan tehdä ihan yhtä hyvin erikoisempiakin juttuja. Taitaa se este olla vaan siinä, että sitä samaa on helpompi toistaa, ei tarvitse rasittaa pääkoppaa miettiessä uudempia ratkaisuja.

Eiköhän kustannuslaskentamiehet jotka suomessa noita taloja suunnittelee, ohita sujuvasti tuollaiset kaikki kehittyvät kerrostalot. Tasapäistäminen on suomessa se mikä vuodesta toiseen jyllää, ei täällä saa mitään erikoista tehdä. Kaikki mitää näyttää, tuntua ja maistua samalta. Muuten voi joku tulla kateelliseksi jne…

Juu eiköhän koko kortteli tuolla Japanissa ole kiinteistökehityksen alla. Ei tuossa muuten ole paljon järkeä laittaa ikkunoita vaan yhteen suuntaan.

Mikko kommentoi 08/05/10, 18.40

Hello!
Onpas mielenkiintoista. Kahlasin taaksepäin ja tosiaan 24.3. oli viimeinen kirjoitus jonka luin, sen jälkeen kerrottiin että blogi siirtynyt salasanan taakse ja pyydettiin esittäytymään gmail-tunnareilla tai jotain. Eli siis suoraan blogiin olen saapunut… Ajattelin että ootte ottanneet herneen nenään jostain ja sulkeneet blogin! Hyvä näin kuitenkin, tässähän voi laistaa kotitöistä kun lukee menneet tuotokset :)

Ingrid kommentoi 08/05/10, 20.11

Jännä juttu. Ei tämä ole missään vaiheessa kyllä salasanan takana ollut. Mikäköhän tuon on aiheuttanut? Tammikuussa siirryttiin Bloggerista pois, mutta ei niiden juttujen olisi ainakaan enää tuossa vaiheessa pitänyt missään kummitella.

Mikko kommentoi 08/05/10, 21.00

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>