Guacamole

Pidämme guacamolesta, mutta hyvää sellaista tulee valitettavan harvoin missään saatua. Olemme itse usein ostaneet kaupasta valmista, kun omat guacamole-kokeilumme eivät ole oikein aikaisemmin onnistuneet. Kaupan guacamole maistuu kuitenkin hirvittävän teolliselta, tasapaksulta eikä oikeastaan juuri edes muistuta oikeaa guacamolea.

Jääkaappiin oli jäänyt yksi avokado pyörimään, joten tällä kertaa otimme itseämme niskasta kiinni ja päätimme tehdä tortillojen kanssa tätä avokado-tahnaa. Tahna kun on oikeastaan tosi helppo valmistaa.

Guacamole (1 kulhollinen)

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1 tomaatti
  • 1/2 (pieni) punasipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 punainen chili
  • 1 limen mehu
  • 2 rkl ranskankermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (tuoretta korianteria)

Kalttaa aluksi tomaatti. Tee sen molempiin päihin ristiviillot ja upota hetkeksi kiehuvaan veteen, näin saat kuoren helposti pois. Kuori sitten tomaatit, poista niiden kanta ja pilko pieniksi kuutioiksi. Halkaise avokadot, poista niistä kivi ja kuori sisus lusikalla irti kuoresta. Purista limen mehu ja sekoita avokadojen kanssa. Kuori ja hienonna punasipulin puolikas sekä valkosipuli ja poista chilistä siemenet.

Lisää avocado, valkosipuli ja chili tehosekoittimeen ja jauha tahnaksi. Lisää joukkoon myös ranskankerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaavi avocadotahna tehosekoittimesta kulhoon ja sekoita tomaattikuutiot ja punasipuli sen joukkoon. Voit myös halutessasi lisätä joukkoon vielä kourallisen hienoksi hakattuja korianterin lehtiä. Tarjoa sellaisenaan dippikastikkeena tai lisäkkeenä texmex -ruoan kera.

Tämä resepti on oikeastaan yhdistetty useammasta hieman toisistaan poikkeavasta reseptistä, Hesarista, Ruokalasta ja Pastanjauhannasta, perustuen omiin kokemuksiimme ja “makunystyröihimme”. Laitoimme vanhaan tapaan kokonaisen pienen sipulin guacamolen joukkoon, mutta tällä kertaa se oli hieman liikaa. Sipuli kannattaa siis silputa erikseen ja lisätä pikkuhiljaa maistellen sekaan. Siitä tulee hyvin helposti liian hallitseva maku kastikkeeseen.

Laitoimme tällä kertaa myös pari ruokalusikallista ranskankermaa tahnan joukkoon. Omasta mielestämme guacamole tarvitsee hieman jotakin joka taittaa makuja, toimii yhdistävänä tekijänä. Toinen vaihtoehto olisi käyttää hieman öljyä. Tomaattia voi myös halutessaan laittaa hieman enemmän.

Tällä kertaa päästiin hyvin lähelle haluttua makua, ensi kerralla tosiaan sitä sipulia vaan vähemmän.

4 kommenttia juttuun "Guacamole"

[…] guacamolea […]

Chicken fajitas | Avaruusasema kommentoi May 06 13, 19.27.

Heippa!

Hyvää cuacamolea tulee tosi tosi harvoin vastaan ja olen monta kertaa meinannutkin tehdä sitä itse. Niihin kaupan omiin en enää edes suostu koskemaan. Kerran satuin lukemaan purkin sisältöä, ja siitä niin sanotusta cuacamolesta oli avocadoa 3-6%, eli ei ihme jos maistuu teolliselle.

Luotan teidän makunystyröihin, joten ensi kerralla teen cuacamolea teidän reseptillänne :)

Sofié kommentoi 16/01/11, 17.09

Tarkkana sitten sen sipulin kanssa. Ja ranskankermaa ei kai oikeaoppiseen guacamoleen kuulu laittaa, mutta meistä se sopii sekaan. Toinen vaihtoehto voisi olla pienen öljytilkan valuttaminen kastikkeen sekaan tehosekoittimen käydessä.

Ja jos guacamolestaan haluaa hieman rustiikkisempaa ja ronskimpaa niin murskaa aineet vaan ronskisti haarukalla ja silppuaa sipulit ja chilit hienoksi hakkelukseksi sekaan.

Mikko kommentoi 16/01/11, 17.55

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>