Juustoleipäset

Tämä resepti löytyi karppaus.infon reseptiarkistosta tutkiessani vähähiilihydraattisia ruokaohjeita. Olisi jännää kokeilla karppausta, kun niin monet sitä tuntuvat kehuvan. Toisaalta täysi karppaus tuntuu todella hankalalta, kun arkisin tulee syötyä milloin missäkin. Mutta voisihan sitä ainakin yrittää turhia hiilihydraatteja vähentää. Millaisia kokemuksia tai ajatuksia teillä on vhh-ruokavaliosta?

Juustoleipäset (5-6 kpl)

  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl mantelijauhetta
  • 2 dl juustoraastetta
  • ripaus suolaa
  • 1-2 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Muotoile taikinasta pellille samankokoisia leipäsiä. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia , kunnes ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoile lämpöisinä.

Nämä juustoleipäset on erittäin helppo ja nopea valmistaa ja maultaan oikein herkullisia. Kannattaa ehdottomasti kokeilla vaikka ei hiilareita yrittäisikään vältellä. Nämä sopivat hyvin iltateen seuraksi, tai vaikkapa porkkanakeiton, kuten itse teimme. Aamupalaksi nämä olisivat mielestäni turhan raskaita ja rasvaisia.

Hiilihydraattimäärä: 6,2 g
Hiilihydraatteja / kpl: 1,0 g

8 kommenttia juttuun "Juustoleipäset"

Olen kesästä lähtien alkanut tiedostamaan hiilihydraattijuttuja. Ei oikeastaankaan kovin vaikeaa, kun pääsee jutun juonesta kiinni. Meillä ei ole pipo tiukalla eli välillä syödään hiilariakin mutta yritetään valitsemaan hillitysti ja laadukkaasti. :) Oma kroppa kertoo aika pian, mikä tuntuu hyvältä.

Pikkuhiljaa kun kokeilee niin ei tunnu niin “järisyttävältä.

Ehkä hiilarijutut on tällä hetkellä vähän muotiakin… Mutta ihan hyvä muoti! :)

Tusla kommentoi 10/01/11, 20.15

Piti vielä lisätä, että aika paradoksaaliselta tuo hiilaritietoisuus kuulostaa, kun katsastaa blogiani. Mutta sinnehän päätyy lähinnä vaan ne spesiaaliherkut… :) Mun vhh-ruuat ei ole vielä oikein “julkaisukelpoisia”

Tusla kommentoi 10/01/11, 20.18

Itse pyrin pitkälti välttämään pastaa, jauhoja, sokeria, perunaa ja riisiä (paitsi sushissa – mutta se onkin oma hiilaritankkaukseni), mutta syön kyllä todella paljon kasviksia, joten mistään atkinsista ei tosiaan ole kokemusta. Oma tuntumani on, että kun on vähän aikaa pysynyt näistä raskaista hiilareista erossa, ei niitä tosiaan tee edes mieli ja niiden syömisestä tulee todella raskas ja huono olo. Tästä ovat sanoneet oikeastaan kaikki tuntemani ihmiset, jotka ovat syystä tai toisesta ryhtyneet rajoittamaan hiilareita ruokavaliossaan.

Edellämainitut hiilarit eivät tunnu sopivan minulle ja niistä luopuminen oli lopulta yllättävänkin helppoa eikä “hiilarilisäkkeelle” korvaavien vaihtoehtojen keksiminen ole lainkaan hankalaa. Itselläni tämä on nostanut omaa vireyttä ja elämänlaatua todella paljon. Ulkona syöminen on tosiaan välillä aika hankalaa; harvat kaverit tuntuvat noudattavan samaa ruokavaliolinjaa ja ravintolapreferenssit menevät helposti ristiin. Samoin kavereiden luona syöminen on aina vähän haaste.

Monet tuttuni ovat kokeneet, että ilman hiilareita ei jaksa kuntoilla ja olla aktiivinen; tämä menee kuitenkin oikeasti aika pian ohi. Jos tekee siistiä toimistotyötä, pitää kyllä liikkua tosi paljon, että hiilareista oikeasti tulisi pula. Olen itse maratoonari, ja pitkät lenkit ja maraton taittuvat kyllä varsin helposti ilman valtavia pastamääriä. Kokemusta löytyy.

Todella hyviä vhh-reseptejä löytyy muuten Jyrki Sukulan keittokirjasta Hyvä Fiilis.

Aino kommentoi 11/01/11, 10.50

Me ollaan karpattu vuoden alusta saakka (tarkoitus on kirjoittaa blogiinkin, kunhan tässä vähän aikaa kerätään kokemuksia). Pasta, riisi ja peruna on jätetty kokonaan pois, minä en syö lainkaan leipää tai muitakaan viljatuotteita. Hedelmiä ja kasviksia kyllä syömme surutta, mutta en ole laskenut niiden hiilihydraattiarvoja. Mielestäni se, että jättää jo edellämainitut hiilaripommit pois, vaikuttaa jo paljon omaan hyvinvointiin ja se on jo huomattu tässä parin viikon aikana.

Mielikuvituksen puute ruokia keksiessä on suurin ärsytyksen aihe. Sen varjolla tulisi helposti lipsuttua takaisin vanhaan ruokavalioon, mutta toistaiseksi ei vielä olla palattu entiseen. Pastaa ei yllätyksekseni ole ollut vielä ikävä, vaikka rakastankin erilaisia pastaruokia.

Pidempää kirjoitusta on kyllä tulossa myöhemmin, mikäli kiinnostaa. :)

Tiina kommentoi 11/01/11, 18.03

Uhh, mitä lauseita. Pitäis näköjään oikolukea pari kertaa ennen lähettämistä.

Tiina kommentoi 11/01/11, 20.33

Hiilihydraattien vähentäminen saa kyllä olon huomattavasti paremmaksi, aika lyhyessä ajassakin. Ja on ihan mukava haaste tehdä ruokaa vähemmillä hiilihydraateilla, siinä joutuu oikein ajattelemaan :)

Nikke kommentoi 12/01/11, 12.23

Itse olen havainnut, että tietynlainen hiilihydraattitietoisuus tuntuu toimivan monelle paremmin kuin tiukkapipoisempi karppaus. Terveydellisistä (henkisistä ja fyysisistä!) syistä noudatan itse suht. kasvispainotteista vhh-ruokavaliota (juhlaherkut erikseen toki), mutta olen testannut hetkisen myös tiukempaa karppausta ketoosivaiheineen.

Tiukemmasta karppauksesta en tykännyt: osa syömisen ilosta latistuu ravintosisältöjä keittiövaa’an kanssa vahdatessa, eikä yksittäisten ruokien kieltäminen tunnu hyvältä. (Minulle ei sopinut myöskään se, että nälkää ei tuntenut ollenkaan, ruokaa piti syödä jopa väkisin ja paino lähti tippumaan- tämä tietysti hyvä tietää jos joskus tarvitsee painoa pudottaa..)

Ja kuten Ainokin totesi, perinteisten energialisäkkeiden (peruna, riisi, pasta) korvaaminen ei oikeasti ole kovin hankalaa! (Jonnin verran pohdintaani aiheesta löytyy blogistani, tervetuloa!) Pienten ruokavaliomuutosten tekeminen on suht. helppoa, mutta jos varsinaiseen tiukempaan karppaukseen lähtee, kannattaa kyllä ottaa käyttöön ravintosisältölaskurit ja ruokapäiväkirjat, muuten voipi käydä köpelösti.

ahmija kommentoi 12/01/11, 23.53

Tiukkaa karppausta ei kyllä meillä aleta harrastamaan. Ei ole mitään halua alkaa orjallisesti tuijottamaan ravintosisältöjä ja analysoimaan kaikkea mitä suusta alas laittaa. Häviää koko hauskuus syömisestä.

Eli enemmän tarkoituksena olisi kasvattaa tietoisuutta ja pyrkiä välttämään “turhien” hiilihydraattien syömistä, ilman turhaa tiukkapipoisuutta, unohtamatta kuitenkaan hyvää ruokaa ja siitä nauttimista. Josko tällä olisi positiivista vaikutusta yleiseen hyvinvointiin, vaikka mitään ei oikeastaan vialla olekaan.

Mikko kommentoi 13/01/11, 12.22

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>