Teräviä veitsiä ja vihreitä papuja

Fiskars, © avaruusasema

Meidän keittiöstä on tähän asti löytynyt kahdenlaisia veitsiä – superterävää japanilaista terästä sekä tylsääkin tylsempää “ruotsalaista” terästä ;). Itse käytän turvallisuussyistä lähinnä jälkimmäisiä ja Mikko leikkaa aina kaiken kunnon kokkiveitsillä. Itse olen kaivannut tähän välimaastoon jotain hyviä ja näppäriä arkiveitsiä. Vastaus tuli Fiskarsin veitsisetin muodossa.

Vaikka en olekaan enää kasvissyöjä, käytämme paljon kasviksia ruoanlaitossa. Koska vihannesten kuoriminen ja pilkkominen tuntuu usein työläältä varsinkin työpäivän jälkeen, helpottaa elämää kummasti kun välineet ovat kunnossa. Itse arvostamme arkiruoanlaitossa hyvien raaka-aineiden lisäksi nopeutta ja helppoutta. Kun asiat sujuvat keittiössä, myös ruoanlaitto on hauskempaa.

Fiskars, © avaruusasemaFiskars, © avaruusasema

Fiskarsin leikkuuasema näytti aluksi isolta ja kömpelöltä, sillä jostain syystä otan aina pienemmän leikkuulaudan mitä talosta löytyy. No nyt se on suosikkini, sillä se on tukeva ja helppo pitää puhtaana. Irrotettava leikkuualusta on todella kätevä! Se estää puista leikkuulautaa värjäytymästä ja naarmuuntumasta ja siitä on helppo kipata vihannekset suoraan pannulle.

Jos jotain olemme veitsistä oppineet vuosien varrella on se, että niitä ei missään nimessä kannata pestä astianpesukoneessa, luki pakkauksessa mitä tahansa. Astianpesukone tylsistää terää ja heikentää kahvan materiaalia. Veitsiä ei myöskään kannata pestä liottamalla altaassa, mieluummin vaikka juoksevan veden alla ja heti käytön jälkeen. Pesun jälkeen veitset kannattaa kuivata varovasti kuivausliinalla ja laittaa omalle paikalleen laatikkoon tai veitsitukkiin.

Fiskars, © avaruusasema Fiskars, © avaruusasema

Veitsellä ei kannata ikinä leikata lasia tai graniittia vasten, vaan käyttää aina puusta tai muovista valmistettua alustaa. Liian kova alusta pilaa terän hetkessä. Sama sääntö pätee säilytykseen eli veitsien terät eivät saisi koskettaa toisiaan tai muita metalleja. Näillä pienillä nikseillä pidentää veitsien käyttöikää huomattavasti.

Parhainkaan veitsi ei pysy terässä ikuisesti, vaan teroittaminen kuuluu osana hoitoa. Itse luistimme tästä useita vuosia eikä meillä edes ollut mitään teroitusvälinettä. Pari vuotta sitten Chez Mauriuksessa meille myytiin timanttipuikko veitsien teroitukseen. Terävimmän lopputuloksen saa ehdottomasti puikolla, mutta se vaatii taitoa ja sillä voi pilata veitsen. Helpompaa on siis käyttää valmista veitsen teroitinta. Veitset kannattaa teroittaa ennen kuin ne ovat täysin tylsiä, näin teroituskin onnistuu parhaiten. Eli kun veitsi ei ole enää kuin uusi, se vaatii teroitusta.

Veitsen koon valinta on lähinnä mieltymysasia. Isolla kokkiveitsellä on helpointa pilkkoa esimerkiksi liha, kaalit ja melonit. Mutta pienempien kasvisten osalta käytän usein pienempää vihannesveistä. Se vaan tuntuu ketterämmältä omassa kädessä. Saimme testiin myös ohutkärkisen ja kaarevan kuorimaveitsen, mutta itse pitäydyn edelleen perinteisessä kuorijassa, jotta vihanneksista jää enemmän syötävää. Kuoriminen on jotakuinkin taitolaji, jonka varmasti oppisi kun vaan viitsisi harjoitella. Mikko osaa käyttää myös veistä kuorimavälineenä ja usein kuoriikin mieluummin sillä kuin raastaa kuorta irti tylsällä kuorijallamme.

Fiskars, © avaruusasema Fiskars, © avaruusasema

Tässä tulee nyt tämä jo muutamaan kertaan vihjailtu papuresepti. Tuoreita vihreitä papuja saa vielä kaupoista, joten tätä kannattaa ehdottomasti testata. Näitä voisi syödä vaikka sellaisenaan kulhotolkulla, mutta parhaiten ne sopivat lisukkeeksi. Itse olemme tehneet näitä papuja muun muassa karitsan kareiden ja uusien perunoiden kanssa.

Vihreät pavut (2 annosta)

  • 350 g vihreitä papuja
  • 3 rkl voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • lehtipersiljaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Leikkaa papujen molemmista päistä pieni pätkä pois ja keitä niitä kunnolla kiehuvassa vedessä noin 4 minuuttia. Keittoaika riippuu papujen koosta, jos pavut ovat kovin suuria voit keittää 5 minuuttia. Kaada pavut siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä.

Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna voi ja oliiviöljy paistinpannulla ja lisää valkosipulit. Varo kuumentamasta liikaa, sillä valkosipulin ei ole tarkoitus tummua. Kun valkosipulit ovat pehmenneet, laita sekaan esikeitetyt pavut ja lämmitä niitä hetki ja pyörittele voissa. Heitä sekaan pilkottu lehtipersilja ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile pavut lihan, kalan tai kasvisten lisukkeena. Vihreät pavut ovat todella maukkaita ja ne sopivat lähes kaiken lisukkeeksi. Tämä resepti on alunperin bongattu Safkaa-kirjasta ja olemme loppukesästä syöneet näitä useammin kuin kerran.

Fiskars, © avaruusasema

blogirinki_logoYhteistyössä Fiskars.

2 kommenttia juttuun "Teräviä veitsiä ja vihreitä papuja"

Hyvät veitset ovat kokin ilo!

Meillä oli viime talvena joukko vieraita kokkailemassa yhdessä blogitapahtumassa Meri-Tuuli Lindströmin johdolla. Silloin huomasin, että keittiöstä löytyy vain yksi kunnollinen veitsi… Seuraavalla viikolla ostin kunnollisen veitsisetin. Aion hankkia Japanin reissulta lisäksi vielä jonkun hyvän keittiöveitsen.

Lumo kommentoi 01/09/14, 17.20

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>