Minttu-korianterichutney

Minttu-korianterichutney

Intialaisen ruoan ytimen muodostavat vivahteikkaat ja aromikkaat mausteet. Ruokalajit ja annokset vaihtelevat alueellisesti, Intia on suuri maa, mutta yhteisenä tekijänä toimii usein se, että annokset kootaan erikseen tarjottavista komponenteista. Mausteinen curry ja dal saa usein vastapainokseen makeutta ja hapokkuutta esimerkiksi raidan tai chutneyn muodossa. Itse teemme useimmiten lisäkkeeksi raidan, mutta säilötyt chutneyt ovat ihan turhaan paitsiossa.

Chutney tarkoittaa yleisesti maustekastiketta tai -tahnaa vaikka monelle se onkin tuttu makeahkona hedelmä- tai kasvis-säilykkeenä. Suurin osa chutney’istä on toki makeita, mutta lisättyä sokeria niissä ei aina ole, makeus tulee hedelmistä tai kasviksista. Tutuin kaikille lienee mango-chutney, mutta aidossa intialaisessa keittiössä minttuchutney taitaa olla yleisempi. Tätä chutneytä ei ole keitetty kasaan vaan se on tehty tuoreista raaka-aineista. Maku on ennenkaikkea raikas, lisättynä sopivalla tulisuudella ja hentoisella makeudella.

Minttu-korianterichutney toimii hyvin dippinä, lisukkeena intialaiselle ruoalle tai naan-leivän tai rotin kanssa nautittuna. Sopii yhteen erityisesti liharuokien kanssa, erityisesti lampaan, mutta myös kanan kanssa.

Minttu-korianterichutney (4:lle hengelle)

  • 3 dl mintun lehtiä
  • 1 dl korianterin lehtiä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 vihreä chili
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl limen mehua
  • 1 tl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • (hieman vettä)

Helpoiten tämä chutney syntyy sauvasekottimen monitoimileikkurilla, monitoimikoneella tai blenderillä. Mittaa ainekset laitteen kulhoon, pilko sipuli ja chili pieniksi paloiksi. Voit poistaa halutessasi chilistä siemenet. Lisää loraus vettä ja pyöräytä muutama kerta kunnes seoksesta on tullut rouheaa tahnaa. Jäähdytä jääkaapissa ja tarjoa vuorokauden sisällä valmistamisesta.

Minttu-korianterichutney

2 kommenttia juttuun "Minttu-korianterichutney"

[…] Kuvassa tarjottimella naan-leipien kanssa on myös herkulliseksi osoittautunut, samasta lehdestä inspiraation saanut minttuchutney. Resepti seuraa perästä vähän myöhemmin (lisäys 2.2.2015: Minttu-korianterichutney). […]

Avaruusasema » Blogin arkisto » Naan-leipä, helposti ja nopeasti kommentoi Feb 02 15, 17.25.

[…] chicken eli intialainen voikana Maapähkinäperunat Tomaattiraita Minttu-korianterichutney Naan-leipää […]

Avaruusasema » Blogin arkisto » Butter chicken eli intialainen voikana kommentoi Feb 04 15, 9.10.

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>