Via Tribunali, napolilaista pizzaa Helsingistä


Jos minun pitäisi valita jokin ruoka, jolla olisi pakko pärjätä koko loppuelämän ajan, valitsisin varmasti pizzan. Italialainen ruoka ja varsinkin pizza on ollut pitkään yksi suurista intohimoistani. Olen vuosien ajan etsinyt täydellistä taikinaa ja valmistustapaa pohjan valmistukseen, kokeillut lukuisia tomaattikastikkeita, kironnut oman pihan puuttumista, että saisin tehtyä oman pizza-uunin ja tietenkin syönyt lukuisia pizzoja eri ravintoloissa.

Suomessa ravintoloiden taso on noussut kivasti viime vuosina ja varsinkin täytteissä näkee enemmän klassisia (italialaisia) yhdistelmiä ja laadukkaita raaka-aineita kinkkusuikaleiden ja purkkiananaksen sijaan. Pohjan suhteen on ollut vaikeampaa ja sen takia olin erityisen innoissani kun korviini kantautui uutisia pizzeria Via Tribunalista, joka lupasi tuoda aidon napolilaisen pizzapohjan Suomeen.

Napolilainen pohjahan on ohut, mutta ei liian ohut – noin 3 mm paksu, 00-jauhoista kevyesti vaivaamalla tehty ja pitkään kohotettu pohja, joka paistetaan nopeasti todella kuumassa – yli 500 asteisessa – uunissa. Mielellään puulämmitteisessä uunissa. Rakenteen tulisi olla kuohkea, pehmeä ja kuulemma muistuttaa hieman naan-leipää.

Via tribunali lupaa juuri tätä. Aitoa napolilaista pizzapohjaa. Maultaan ravintolan pohja olikin erinomainen, mutta Suomessa kun ollaan niin valitettavasti pizzaa ei saa paistaa puu-lämmitteisessä uunissa, ei ainakaan Helsingissä kantakaupungissa. Pohja ja pizza muutenkin olisi ansainnut ja kaivannut hieman aidon tulen tuomaa savua ja makua ollakseen täydellinen. Tiedän, että aito napolilainen pohja on kuohkea ja pehmeä, itse kuitenkin olisin myös kaivannut että pinnassa olisi ollut hieman enemmän purutuntumaa ja rapeutta.

Jostain syystä olen aina ollut heikkona tonnikala-pizzaan ja en tälläkään kertaa voinut vastustaa kun sellainen listalta löytyi. Toinen pizzassa erittäin tärkeä ominaisuus eli tomaattikastike jäi siis toisella kerralla testattavaksi. Valitsemassani tonnarellassa oli täytteenä mozzarellaa, tonnikalaa, sipulia, basilikaa, kapriksia, pecorinoa, oliiviöljyä ja sitruunan kuorta. Klassinen valkoinen yhdistelmä siis, ei tomaattikastiketta. Tonnikala oli erityisen hyvää ja muutenkin kokonaisuus toimi. Jossain lukemassani arvostelussa oli kritisoitu öljyn määrää, mutta mielestäni sitä oli sopivasti. Pizzassa pitää olla oliiviöljyä, itsekin ruikin sitä aina uunista tulleen pizzan päälle.

Via Tribunali on erittäin hieno lisäys Helsingin pizza-tarjontaan, mutta silti hienoinen pettymys. Ehkä se suurin pettymys tuli siitä, että olin kuvitellut paikkaan jotenkin saadun puu-uunin, mutta tämähän ei ollut totta. Palvelu kuitenkin pelasi enkä joutunut odottelemaan kovin kauaa, en pöytää enkä pizzaa. Paikalle pölähdin ehkä juuri sopivaan aikaan ennen lauantai-illan ruuhkaa, kun kesken vaateostoksilla käynnin iski hirveä pizzan himo. Baarin drinkit näyttivät houkuttelevilta, mutta ollessani autolla liikenteessä jäi ne tällä kertaa kokeilematta. Ehdottomasti toisen käynnin arvoinen paikka.

* * *

Edelleen ehkä parhaan nauttimani pizzan söin Kööpenhaminassa Motherissa, jossa käytettiin aitoa puulämmitteistä pizza-uunia. Sielläkin pohja oli aavistuksen totuttua paksumpi, mutta ei kuitenkaan pannupizzaa. Kuohkeuden lisäksi pinnassa oli myös rapeutta. Aika on tosin jo saattanut kullata muistot, kuka tietää. Tuosta on kuitenkin jo viisi vuotta. Ei se Motherin pizzakaan tainnut täydellistä olla.

2 kommenttia juttuun "Via Tribunali, napolilaista pizzaa Helsingistä"

Oulunkylään on nyt parin kuukauden ajan tehnyt avausta toinen Napolilainen (Capperi) pitseria, puheen mukaan aito Italialainen uuni. Jostain syystä lupien kanssa ollut ongelmia(mahtaakohan olla sitten aito puu-uuni) ja eivät ole päässeet avaamaan. Mielenkiinnolla olen odotellut, tää Tribunali on vielä testaamatta.

kkk kommentoi 06/06/17, 21.28

Tuo onkin mennyt minulta ohi eli kiva kuulla. Jotain vaikeuksia tuon Via Tribunalin kanssakin oli, en ole varma pitikö sinne edes missään vaiheessa tulla puu-uunia vai joutuivatko luovuttamaan sen osalta määräysten edessä. Laitetaan Capperi seurantaan.

Mikko kommentoi 08/06/17, 7.16

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>