Ravintola Grön

Työpaikkani Tampereen konttorilla on pyörinyt jo vuosikausia ravintolakerho, jonka aktiivisuutta on tullut kaukaa ihailtua ja vähän kadehdittuakin. Viime keväänä aloin hetken mielijohteesta herätellä keskustelua aiheesta Helsingissä ja kiinnostuneita löytyikin mukavan runsaasti. Sitten tuli kesälomat, syksyn kiireet ja oma saamattomuus niin asia jäi taustalle. Onneksi työkaverini otti härkää sarvista ja aloitti keskustelun uudelleen, varasi ravintolan ja muutenkin potki homman käyntiin. Suuri kiitos siitä A!

Ravintolakerho saatiin siis käyntiin ja ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui ravintola Grön, jossa kävimme hieman vajaa kuukausi sitten. Eli alkaa jo ollakin aika kirjoitella jotain kokemuksia. Ensimmäinen kokoontuminen meni kyllä hieman enemmän ihmisiin tutustuessa, olihan mukana ennestään ei niin tuttuja kasvoja. Juttua riitti – ruoasta, viinistä ja muusta. Joukosta löytyi yllättäen myös Tuopillinen-blogin Jouni, kovan luokan olut-harrastaja. En ollut siis blogeineni yksin vaikka kameran kanssa suoraan sanoen hieman hävetti heilua. :)

Mutta itse ravintolaan. Grön jäi minulle mieleen viime kesän Taste of Helsingistä erittäin positiivisena kokemuksena. Varsinkin se jälkiruoka – kuusenkerkkäjäädyke-“keksi” oli taivaallisen hyvä. Odotukset olivat siis kohtuullisen korkealla. Grönhän on kasvispainotteinen, ekologisia, villejä ja paikallisia raaka-aineita suosiva kohtuullisen pieni ravintola Helsingin Albertinkadulla. Taustalta löytyy mm. vuoden 2016 kokiksi valittu Toni Kostian.

Taisimme kaikki lopulta päätyä ottamaan ravintolan neljän ruokalajin menun, osa kasvis- ja osa liha-versiona. Minä ja muutama muu otimme myös annoksiin sovitetut viinit, Jouni tietenkin ravintolan omaa olutta. Viineistä ei tullut harmittavasti kirjattua mitään muistiin, joukossa oli kuitenkin kohtuullisen erikoisia tapauksia, suodattamattomia viinejä, erikoisia rypäleitä ja “eksoottisia” viinimaita. Tarkeintä kuitenkin, että toimivat ainakin omaan makuuni erittäin hyvin annosten kanssa.

Alkupaloja tuli kaksi, ensimmäisenä metsäsieni ”Vol-au-vent”, tattikermaan muhennettuja sieniä, voitaikinaa, kuusenkerkkää ja puolukoita, jota seurasi raakakypsennettyä nautaa, kesäkurpitsaa, sinappia, lipstikkaa ja savustettua naudan luuydinrasvaa. Metsäsieni-annoksessa maistui syksy ja metsä, mieleen tuli alkuun sienipiirakka, mutta koostumus oli samettisempi, jota puolukan raikkaus ja kuusenkerkän yrttisyys kivasti tasapainotti. Naudan tartar oli ehdottomasti illan parasta antia, vaikka ensimmäiseen suupalaan osuikin turhan paljon sinappia ja voimakkaan savuisaa luuydintä.

Pääruoaksi lihansyöjille (paitsi rapu-allergikolle) tuli suolapaahdettuja perunoita, keltasipulia, auringonkukansiemeniä, karhunlaukkaa ja kuningasravunlihaa ”béchamel”. Maukas annos, joka jäi kokonaisuutena kuitenkin hieman yksiulotteiseksi. Kasvisruokailijoinen hokkaido-kurpitsa (ekassa kuvassa) keräsi vuolaita kehuja ja näyttikin hyvältä.

Meille muutamalle ahneelle tuli väliin suolainen jälkkäri – raastettua comté-juustoa, fermentoituja karviaisia ja säilöttyä mäntyä, joka tarjoiltiin keksin päältä. Hieman sottaamiseksi meni, mutta hyvä juusto maistuu aina. Tilkka port-viiniä olisi mennyt tämän kanssa kivasti. Varsinaisena jälkkärinä tuli tuoreita ja fermentoituja metsämarjoja, hapankermaa, valkosuklaata ja maitohappoa – samaan aikaan syksyinen, mutta raikas kokonaisuus, joka puhdisti kivasti makupalettia illallisen päätteeksi.

Grön ei jättänyt kylmäksi. Tykkäsin ruoasta ja viinistä, yhdessä ja erikseen. Myös palvelu pelasi ja oli mutkatonta. Ainoa pieni miinus siitä, että meidän 7 hengen seurue tungettiin 6 hengen pöytään, mutta toisaalta pienessä ravintolassa noin on varmaan pakko tehdä.

Jatkossa olisi tarkoitus käydä noin kerran kuussa jossain, porukan sopivasti vaihtuen sen mukaan kenelle ajankohta ja ravintola sopii. Seuraavan ravintolan kanssa on ollut hieman haastavaa kun ei meinaa pöytää saada, mutta eiköhän tämä pysy hengissä kuitenkin. Itse ainakin odotan jo seuraavaa kertaa, toivottasti sopii vaan omaan kalenteriin.

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>