Älyvaloa kotiin

philips-hue0

Välillä vähän sisustusjuttua, näitä ei ole viimeaikoina hirveästi ollut. Tästä aiheesta kirjoitettiin ensimmäisen kerran blogiin jo yli kuusi vuotta sitten: Miksi kodin valaistuksessa käytettävien lamppujen sävy on niin keltainen ja miksi vaihtoehtoja ei meinaa löytyä? Hehkulampusta kellertävä sävy tuli luonnostaan, niitä on kuitenkin nykyään jo vaikea saada ja muita vaihtoehtoja tullut tilalle. Uusissa energiansäästö- ja LED-lampuissa on moni asia huonommin kuin hehkulampuissa, mutta tekniset esteet valkoiselle valolle ovat poissa. Varsinkin LEDeissä on käytännössä rajattomat mahdollisuudet tuotettavan valon sävyn suhteen. Päivänvalo on edelleen haaste spektrin laajuuden suhteen, mutta lähelle päästään.

Mutta miksi silti kauppojen hyllyt tursuavat sitä samaa hehkulampun sävyä? Lamppu kuin lamppu – tekniikasta riippumatta – on 2700 Kelvinin värilämpötilalla. Valikoimista löytyy yleensä listattuna aavistuksen valkoisempaa 3200 K sävyä, mutta hyllyistä ei. Sähkötukuissa valikoima on ihan toinen, mutta sinne ei taas tavallisella kuluttajalla ole mitään asiaa.

philips-hue1

Meillä tykätään, että kotona keinovalokin on valkoista. Norm 69:ssä on edelleen se sama päivänvaloa tuottava energiansäästölamppu, mutta muihin on vaihtoehdot olleet vähissä. Pari viikkoa sitten kolme neljästä kylppärimme halogeenispotista (GU10) päätti lopettaa toimintansa melkein samanaikaisesti. Ajattelin, että nyt pitää ottaa asiakseen löytää valoisempaa valoa sinne. Ravasin kaikki mahdolliset kaupat läpi, mutta mitään ei vaan löytynyt. Kunnes sitten päädyin lukemaan jotain juttua “älyvaloista” ja löysin sieltä Philipsin HUE -tuoteperheen.

Philips HUE on kännykällä ohjattava älykäs valojärjestelmä, johon voi kytkeä yhteensä 50 lamppua. Lamppuja voi himmentää ja niiden värisävyä voi säätää kaikissa mahdollisissa väreissä. Systeemi pohjautuu avoimeen ZigBee-standardiin, joten tulevaisuudessa on mahdollista, että myös muiden valmistajien tuotteita voisi liittää samaan järjestelmään. Ainakin iPhoneen / iPadiin on jo paljon erilaisia sovelluksia millä valoja voi ohjata, Philipsin oman lisäksi. Monelle tämä tekniikka on varmaan tuttu Ambilight-televisioista ja heräämisvaloista. Lamppuja saa toistaiseksi vain E27 ja GU10 -kantoihin, mutta ne riittäisivät meillä melkein kaikkiin valaisimiin.

Alkuun lähdettiin kuitenkin sillä kylppärillä, siellä kun alkoi olla pimeää. Ostettiin kolme 6,5 W GU10-lamppua ja kodin tietoverkkoon liitettävän keskusyksikön sisällään pitävä starter kit sekä yksi irtolamppu. Halpoja nämä eivät olleet, kun koko setti maksoi noin 250 euroa, mutta eipä ne tavalliset LEDitkään niin hirveän edullisia ole.

Valot on nyt olleet vähän toista viikkoa käytössä, joten jotain käyttökokemuksiakin uskaltaa jo kertoa. Käyttöönotto oli todella helppoa – lamput paikoilleen, keskusyksikkö verkkoon ja töpseliin, ohjelman lataus iPadiin sekä nopea mobiililaitteen ja keskusyksikön paritus. iPadiin asennettava App on todella selkeä ja sillä saa helposti muokattua valmiita ja luotua uusia tunnelmia. Jokaisen lampun värisävyn ja kirkkauden voi ohjelmoida uudelleen. Valmiit asetukset olivat kolmelle lampulle, joten alkuun meni hetken aikaa tajuta kuinka neljännen lampun sai mukaan. Lampuista voi muodostaa eri ryhmiä ja jokaiseen niistä voi tehdä omat tunnelmat. Alla muutama esimerkki.

philips-hue2

Eri väritunnelmien lisäksi Philipsin ohjelmalla on mahdollista aikatauluttaa valoja. Niihin voi säätä herätyksen, ajastaa valot vaihtamaan tunnelmaa, syttymään tai sammumaan tietyn ajan kuluttua. Muutoksen voi tehdä liukuvaksi, jolloin valot vaihtavat liukuvasti väriä. Sovelluksia on myös muita, meillä testiin menee ainakin Ambify, jolla saa ohjelmoitua musiikin tahtiin sykkivän bile-kylppärin. :)

* * *

PLUSSAA hyvistä säätömahdollisuuksista ja hyvästä valotehosta. 6,5 W LEDit vastaavat aika hyvin vanhoja 35 W halogeeneja teholtaan. Valon sävyn saa myös todella lähelle päivänvaloa. Voi myös ohjata usealla laitteella samanaikaisesti.

MIINUSTA siitä, että virrat pois ottaessa palautuvat aina tehdasasetuksiin eli siihen keltaiseen 2700K värilämpötilaan. Luulisi että ei olisi ollut mahdotonta suunnitella lamppuja niin, että olisivat pitäneet edellisen asetuksen. Tämänhän voi toki ratkaista ostamalla järjestelmän oman kaukosäätimen, johon voi ohjelmoida kolme asetusta. Esim. päälle / pois ja kaksi eri tunnelmaa. Kaukosäädin on vaan hirveän tyyris, maksaa 59 euroa.

philips-hue3 philips-hue4 philips-hue5

Keep calm and buy pink stuff

Ferm Living, © avaruusasema

Olen aina ollut hulluna Ferm Livingin sisustustekstiileihin ja -esineisiin. Tampereen reissulla löysimme pienen sisustusliikkeen nimeltä Dekologia Design ja siellä oli tietenkin alessa vaikka mitä Ferm Livingin tuotteita. Viimeksi taisimme törmätä Köpiksessä yhtä hyvään Ferm Living -valikoimaan. Siispä mukaan tarttui Wire-kori sekä muhkea tyyny.

Nyt seuraavaksi pitää löytää uudet tyynyliinat Marimekon Lumimarjojen tilalle. Niihin on jo kyllästynyt, eikä ne oikein enää sovi kokonaisuuteen. Ehkä alan söpöstelemään vielä lisää ja hankin muita asiaan kuuluvia pastellivärejä. Mikko on varmaan innoissaan. :D

Itse haluaisin vaihtaa kodin värimaailmaa kvartaaleittain. Seuraavassa kodissa pitääkin panostaa siihen, että värimaailma on helposti muunnettavissa ja erilaista ilmettä saa pienilläkin ratkaisuilla, kylmästä kokovalkoisesta erilaisiin väritunnelmiin.

Ferm Living, © avaruusasemaFerm Living, © avaruusasemaFerm Living, © avaruusasemaFerm Living, © avaruusasema

Menovinkki lauantaille

Sisustusbloggaajien_kirppis_web2

Menovinkki viikonlopuksi tähän väliin. Mukavat tyypit eli iso joukko sisustusbloggajia järjestää tulevana lauantaina kirppiksen Helsingissä Kiseleffin talossa. Pöytien takaa löytyy kaikenkaikkiaan 22 upeaa blogia eli nähtävää ja ostettavaa varmasti löytyy. Myynnissä kirppiskamaa, vintageaarteita ja bloggaajien omia tuotteita myyjäismeningillä. Itse olemme tällä kertaa vain hengessä mukana, ehkäpä myös asiakkaana. Lisää tietoa löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

Sisustusbloggaajien kirpputori
Lauantaina 5.4.2014, klo 10 -16 
Kiseleffin talo, Torikorttelit, Helsinki

Mukana seuraavat blogit: Bambula, Cosy Home, Diagnoosi sisustusmania, Eloisa Bonjour, Inspired by Love, Kettukarkki, Kotilo, Muita ihania, Dadaa, Modernisti kodikas, No Home Without You, Kanelimaa, Kotipalapeli, Parolan asema, Pics, Dots & Stripes, Pinjacolada, RAW Design Blog, Riemuja, SEES by Sanni, Varpunen, Vihreä talo ja Weekdaycarnival.