Katselet arkistoa 2010

Kasviskaviaarilla ja viiriäisenmunilla koristellut alkupalat

Teimme jo aiemmin yhden ruokalajin Glorian ruoka & viinin numerosta 72 (7/2010) löytyvästä mustasta menusta. Silloin kokeiltavana oli rapu-fenkolikastike kera mustan pastan. Tänään valmistin lomapäivän ratoksi hieman monimutkaisemman illallisen, johon tämä alkupala päätyi ensimmäiseksi ruokalajiksi, tosin hieman muunneltuna.

Cavi-artilla ja viiriäisenmunilla koristellut alkupalat (12 kpl)

  • 4 rkl Cavi-art kasvismätiä
  • 6 viiriäisenmunaa
  • 1 kypsä avokado
  • 1 sitruunan mehu
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 1/4 punasipuli
  • 12 pientä seesaminsiemenkeksiä
  • 3 rkl smetanaa

Keitä viiräisenmunia 3-4 minuuttia kiehuvassa etikkavedessä (1 rkl etikkaa, 1 l vettä). Etikan lisääminen helpottaa munien kuorimista. Nosta valmiit viiriäisenmunat kylmään veteen jäähtymään. Kuori ja puolita ne.

Halkaise avokado viiltämällä isolla veitsellä kiven ympäri. Pyörätä puolikkaita ja poista kivi. Kuori molemmat puolikkaat, kuutioi tai viipaloi ja upota sitruunamehuun. Sitruuna estää avokadoja tummumasta. Nosta palat pois sitruunamehusta ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla.

Kuori sipuli ja leikkaa siitä ohuita lohkoja tai renkaita.

Sipaise kullekin seesaminsiemenkeksille noin teelusikallinen smetanaa. Nosta sitten jokaisen keksin päälle avokadoa, cavi-artia, viiriäisenmunan puolikas sekä punasipulia. Rouhi mustapippuria pinnalle.

Nämä pienet leivät sopivat hyvin myös ns. cocktail-paloiksi, niitä ei siis ole aivan välttämätöntä nauttia osana ateriakokonaisuutta. Tällöin voi helpottaa työtään valmistelemalla osat valmiiksi ja suorittamalla vain kasaamisen juuri ennen tarjoamista. Viiriäisen munat voi keittää ja kuoria etukäteen, avokadon pilkkoa ja uittaa sitruunassa, sekä sipulin pilkkoa. Leipien kokonaan ennakkoon tekemistä en suosittele, maut meinaavat silloin mennä sekaisin ja tasaantua ikävästi.

Itse en löytänyt mistään seesaminsiemenkeksejä, joten käytin seesaminsiemenillä maustettua Ryvita-näkkileipää. Ihan hyvin toimi tämänkin kanssa, mutta jos onnistutte jostain noita keksejä löytämään niin niitä kannattaa kyllä käyttää. Paahdetun seesaminsiemenen maku sopii erittäin hyvin muiden ainesten kanssa yhteen.

Alkupalan kanssa tarjottavaksi sopii hyvin sitruksinen ja raikas kuohuviini tai samppanja. Glorian ruoka & viinissä suositeltiin espanjalaista cavaa Segura Viudas Lavit Brut Nature. Itse nautimme lasilliset Pannier Sélection Brut samppanjaa, jota saa sopivassa 0,375 litran arki-iltakoossa. Hyvin sopi tuokin. :)

Wiiiiiii!

Sain joululahjaksi pitkään kinuamani Nintendo Wii -pelikonsolin. On se kyllä kiva. :) Toisesta paketista löytyi Mariokart peli ratteineen. Sitä pelasimme lapsena Super Nintendolla.

Harmikseni sairastuin ennen joulua keuhkokuumeeseen, joten en ole oikein päässyt ottamaan vielä kaikkea iloa irti Wiistä. Varsinkin osassa urheilupeleistä pitää huitoa sen verran, että niiden kokeilu jää ensi vuoden puolelle.

Tilasin heti joulun jälkeen Super Marion 25-vuotisjuhlien kunniaksi lanseeratun All Stars paketin, jossa on vanhat Super Mario Bros pelit. Tasohyppelypelit taitavat sopia minulle paremmin kuin strategiapelit, jossa saan game overit heti ensimmäisen vastuksen tullessa eteen. :) Saa muuten suositella hyviä pelejä Wiille.

Palovaroitinahdistus

Palovaroittimemme rupesi piippailemaan patterin loppumista ja kävi mielessä, että samalla voisikin ostaa hieman tyylikkäämmän. Tai oikeastaan kaksi, kuten nykyään meidänkin asunnossa pitää olla. Suoraan alhaalta päin tuo marketin hyllyn halvin JO-EL ei ole hirveän ruma tai häiritsevä, mutta sivulta katsoen on.

Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty. On nimittäin aivan käsittämätöntä, että tätä komeampia palovaroittimia ei vaan ole olemassa. Pelkkää muotoilematonta ämpärimuovia vaan tarjolla. Jalo Helsinki on luvannut omiaan markkinoille jo pitkään, mutta mitään ei kuulu. No olisihan tietenkin Jakob Jensenin “avaruusvaroitin” (kuva alla), mutta sillä on jo melko suolainen hinta, yli 60 euroa. Ehkä pitää vaan tyytyä uusimaan patterit.