Katselet arkistoa 2009

Resepti: Vadelmasuflee

Valmistelut: n. 2 tuntia
6 kpl

 • 2,5 rlk vadelmapyreetä
 • voita
 • suklaaraastetta
 • 85 g Crème Pâtissièrea
 • 150 g munanvalkuaisia (noin 5 munanvalkuaista)
 • 75 g sokeria

Voitele kohokasvuoat ja vuoraa ne suklaaraasteella. Sekoita astiassa valdelmapyree ja Crème Pâtissière eli leipurinkerma. Aloita vadelmasufleen valmistus valmistamalla ensin vadelmapyree ja Crème Pâtissière. Ohje löytyy alta.

Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri marengiksi yleiskoneessa ensin hiljaisella teholla ja lopuksi kovaa. Nostele valkuaisvaahto huolellisesti vadelmapyreeseen nuolijaa apuna käyttäen.

Täytä kohokasvuoat massalla ja tasoita pinta lastalla. Paista uunin alatasolla 180 asteessa 11 minuuttia ja tarjoile. Sufleet voi tarjoilla esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa, mutta itse nautimme ne sellaisinaan.

Vadelmapyree

 • 200g tuoreita tai pakastevadelmia
 • 0,5 dl sokeria
 • 0,5 rkl maissitärkkelystä

Keitä aineksia miedolla lämmöllä kattilassa jatkuvasti sekoittaen. Suurusta seos vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Paseeraa seos siivilän läpi.

Crème Pâtissière

 • 568 g maitoa
 • 1 vaniljatanko
 • 108 g vehnäjauhoja
 • 144 g sokeria
 • 72 g voita
 • 5 munankeltuaista

Yhdistä jauhot, sokeri ja voi käsin. Kaada kattilaan maito ja lisää vaniljatanko, kiehauta maito koko ajan hämmentäen. Kaada jauhoseos kiehuvan maidon sekaan tukevalla vispilällä sekoittaen.

Kypsennä kunnes seos muuttuu paksuksi kiisseliksi. Lisää munankeltuaiset joukkoon ja sekoita huolellisesti. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin tämän jälkeen paseerata, mutta itse emme ymmärtäneet kuinka se olisi ollut mahdollista tehdä. Poista vaniljatanko ja peitä hyvin kelmulla.

Resepti on peräisin kirjasta Välimäki. (Välimäki, H. ja Takala, M., 2008. Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu.)

* * *

Tällä ohjeella leipurinkermaa tulee useamman vuoden tarpeisiin. Huomattavasti pienempi määrä (kaksi viidesosaa) riittää. Itse teimme lisäksi vadelmapyreen vahingossa ohjeella, johon tuli 1 kg vadelmia. :D Onneksi vadelmapyrettä voi syödä esimerkiksi jäätelön kanssa. Opimmekin taas tästä, että uutta kokeillessa resepti kannattaa lukea loppuun asti ennen kuin alkaa tekemään.

Ensimmäiset yksilöt onnistuivat paremmin, mutta niistä ei ehditty ottamaan kuvaa. Normaalista poiketen teimme vielä uudet leivokset valokuvausta varten, koska taikinaa jäi jäljelle. Sufleet laskevat yllättävän nopeasti, joten ne pitää tarjoilla heti uunista tultuaan. Ja uunin luukkua ei kannata avata paistamisen aikana. ;)

Uusi hammasharja


Sittenkin välipäivien alennusmyynneistä löytyi jotain, nimittäin sähköhammasharja. Olin jo parin kuukauden ajan kinunnut, että ostetaan sellainen. Stockmannilla pyöriessämme huomasimme sattumalta, että Braunin Oral-B sähköhammasharjatkin olivat alennuksessa. Hankimme Oral-B:n Triumph 5000 mallin, johon kuuluu langaton SmartGuide näyttö.

Mikko on vastustellut tähän asti sähköhammasharjan ostoa, mutta nyt kun perinteistä Oral-B:n hammasharjaa on niin vaikea enää saada mistään, niin sain hänetkin suostuteltua. Ero tavallisen ja sähköharjauksen välillä on valtava. Sähköhammasharjauksen jälkeen suussa tuntuu oikeasti siltä kuin hammaslääkäriltä lähtiessä. Mainokset eivät tässä asiassa liioittele mielestäni lainkaan. En olisi osannut kuvitella, että ero on oikeasti näin suuri.

SmartGuide näyttö on kyllä aika turha. Onhan siinä kello, mutta harjausopastuksesta ei ole oikeastaan mitään hyötyä. Itse emme ainakaan ehdi harjaamaan kaikkia hammaspintoja hammaslääkäreiden suosittelemassa kahden minuutin harjausajassa. Kello jatkaa ajan ottamista kahden minuutin jälkeenkin, mutta mitä tekee tiedolla, että harjasit hampaitasi 4min 20s. Hätäisille harjaajille näytöstä voikin olla apua.

Paketissa tuli mukana kaksi FlossAction-harjaa jokapäiväiseen puhdistukseen, ProBright-harja hampaiden ajoittaiseen kiillottamiseen sekä hellävaraisempi Sensitive-harja. Ostimme myöhemmin vielä toisen ProBright-harjaspään, mutta yhden kerran kokeilun jälkeen emme ole vielä päässeet selvyyteen valkaiseeko se oikeasti hampaita. FlossAction-harjat vaikuttavat oikein päteviltä.

Hammasharjassa on eri harjausasetuksia erilaisiin suunhoitotarpeisiin: päivittäinen puhdistus, hellävarainen puhdistus, hieronta ikenille, kiillotus sekä syväpuhdistus, jossa suositeltu harjausaika on 3 minuuttia. Mutta todennäköisesti näistä tulee käytettyä vain normaalia puhdistusta ja aina välillä tuota kiillotusta. Yksi tämän harjan parhaista ominaisuuksista on, että laturi on todella pieni. Laturi on harjan pohjan kokoinen rengas, jonka voi halutessaan kiinnittää kuvassa näkyvään harjatelineeseen. Hammasharja latureineen mahtuu hienosti kylpyhuoneen kaappiin piiloon.

Sähköhammasharjat ovat hieman tainneet kehittyä siitä, kun niitä on viimeksi lapsena käyttänyt. Mikko ainakin vastusteli vanhojen mielikuvien takia, mutta on nyt kuitenkin mielellään käyttänyt uutta harjaamme.

Sitruunasooda

 • puolikkaan sitruunan menu
 • 2-3 tl vaaleaa ruokokidesokeria
 • soodavettä
 • jääpaloja
 • sitruuna- ja/tai limeviipaleita/-lohkoja koristeeksi

Ohje on yhtä annosta varten. Purista sitruunan puolikkaasta mehu lasin pohjalle. Mittaa ja liota sokeri sitruunamehuun hyvin sekoittaen. Lisää sitten lasin pohjalle runsaasti jääpaloja ja täytä soodavedellä. Koristele lime- ja sitruunapaloilla mielikuvitusta käyttäen. Tarjoa heti.

Tätäkin oli aivan pakko kokeilla heti kun hankimme soodasifonin soodaveden tekoon. Ei ehkä ihan talvipakkasten juoma, mutta todellista herkkua joka tapauksessa. Kannattaa kokeilla!