Turistina läntisellä Uudellamaalla

wardshus1matkalla1

Asumme ihan muutaman kilometrin päässä Kirkkonummen rajalta. Kirkkonummesta Hankoon ulottuva läntinen Uusimaa on meille kuitenkin aika tuntematonta aluetta, erityisesti palveluiden jä nähtävyyksien suhteen. Ravintola Bistro-O-Mat on hyvin tuttu, Fiskarsissa ja Hangossa on käyty, mutta siinä se. Olimmekin heti lähdössä mukaan kun saimme kutsun päivän mittaiselle kierrokselle, jossa teemana oli erityisesti Länsi-Uudenmaan ruoka ja joulu.

Matkalle lähdettiin Helsigistä, heti aamutuimaan viime sunnuntaina, josta bussin nokka suunnattiin kohta Inkoota, ensimmäistä pysähdyspaikkaamme. Inkoon lisäksi pysähdyksiä oli luvassa Raaseporissa, Hangossa ja Siuntiossa, joissa oli tarkoitus vierailla ravintoloissa, maatilalla, panimossa sekä jäätelökioskilla. Helsingissä saimme jo Fiskarsissa toimivan Petri’s Chocolate Roomin konvehdit maistettaviksi, ikään kuin matkan teemaan virittäytymistä varten.

westerby-gard-1 westerby-gard-2 westerby-gard-3 westerby-gard-4 westerby-gard-5_c_joulu westerby-gard-6 westerby-gard-7

Ensimmäinen pysähdys otettiin siis Inkoossa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä meiltä. Maalaismaiseman läpi mutkittelevan tien päästä löytyi historialtaan 1600-luvulle asti ulottuva Westerby Gård. Entinen sukutila, jonka nykyiset omistajat ovat muuttaneet juhlatilaksi, hotelliksi ja ravintolaksi. Historiallista, menneen ajan tunnelmaa huokuva päärakennus sai muutama vuosi sitten kaverikseen uuden, tilan henkeä kunniottavan hotellirakennuksen.

Mukavan tunnelmallinen paikka täydellisen rauhan keskellä. Täydellinen pakopaikka arjesta. Tänne pääsee myös veneellä, meri oli vain muutaman sadan metrin päässä ja rannassa on oma laituri. Ravintolan pienet maistiaset, kuhakroketti kera tillimajoneesin ja pikkelöidyn sipulin sekä maitosuklaa-creme brulée kera kriikunahillon lupasivat erittäin hyvää ruoan suhteen.

Westerby Gård
Västerbyntie 95
10210 Inkoo
www.westerby.fi

matkalla2sjoberg1sjoberg2sjoberg3sjoberg4sjoberg5sjoberg6

Inkoosta matkaa jatkettiin kohti Hankoa, jossa tietenkin paistoi aurinko! Ei ole paljon viime aikoina näyttäytynyt. Matkalla pysähdyimme todella sympaattiselle Sjöbergin maatilalle. Saimme itse isännältä – Nisseltä – lyhyen esittelyn, jonka jälkeen ihmettelimme joukolla tilan monisatapäistä kana-joukkoa. Pienokaisetkin tuotiin näytille. Kananmunien lisäksi tila tuottaa perunaa ja muita juureksia, sekä nyt ajankohtaisesti joulukuusia. Pienestä aina auki olevasta tilapuodista voi itsepalveluna ostaa tilan tuotteita, meille mukaan tarttui kananmunia, sipuleita ja Annabella-perunoita. Perunat ainakin olivat herkkua!

Sjöberg Gård
Västankärrsvägen 40
Täktom, 10900 Hanko

origo1_c_ravintola origo2 origo3 origo4 origo5 origo6

Perillä Hangossa ajelimme upean huvila-alueen ja kaupunkimaisen keskustan läpi. En muuten ollut tiennyt, että Hankoon piti aikoinaan tulla raitiovaunut ja pääkadulta löytyy edelleen tilavaraus niille. Mainiolta oppaaltamme tuli huimasti seututietoutta ja historiaa matkamme edetessä. Perillä Hangossa pysähdyimme itä-sataman tuntumaan, jossa pääsimme vierailemaan ravintola Origoon. Vuonna 1897 rakennetuissa satama-makasiineissa sijaitseva ravintola on viime vuodet pitänyt ovensa auki myös talvella, ollen kesäkaupunkina tunnetun Hangon ainoa tähän vuodenaikaan auki oleva ravintola. Maistelimme täällä ravintolan kuuluisan saaristolaispöydän, paikallisia merellisiä ja riistaherkkuja. Varsinkin paikallisen kalastajan sillit ja silakat olivat todellista herkkua.

Tunnelmallisen rosoinen ravintolatila, upea paikka ja herkullisen kuuloinen ruokalista, myös viineihin on panostettu ja jokaiselle annokselle löytyy omat suosituksensa. Al a carte olisi mukava käydä joskus testaamassa.

Ravintola Origo
Satamakatu
10900 Hanko
www.restaurant-origo.com

delitukku1 delitukku2 delitukku3 delitukku4 delitukku5 delitukku6

Hangosta suuntasimme takaisin Raaseporiin, tarkemmin Pohjan kyläkeskukseen, jossa lihatuotteistaan laajemmallakin tutun West Charkin pyörittäjä on äskettäin avannut nimellä Delitukku kulkevan lähiruokamarketin. Tilassa toimii myös West Charkin tehtaanmyymälä ja ravintola Glöden. Ravintolan erikoisuus on ehdottomasti tilaa hallitseva puilla lämpiävä massiivisen kokoinen grilli. Glödenissä maistelimme mielettömän hyvää siansylttyä ja lämmintä rosollia. Kaupasta tarttui mukaan mausteita ja pipareita.

Delitukku
Pohjantie 8
10420 Pohjankuru, Raasepori
www.delitukku.fi

wardshus4 wardshus2 wardshus3

Pohjan kyläkeskuksen 70-lukulaisen arkkitehtuurin keskeltä siirryimme monta sataa vuotta taaksepäin Fiskarsin ruukin alueelle. Ruukin taloista suurin osa on 1800 ja 1900 luvuilta, mutta historia ylettyy aina 1600-luvulle asti. Yksi kotimaisista suuryrityksistä eli Fiskars on saanut täällä alkunsa. Kaikki alkoi Ruotsin vallan aikana raudasta, kuparista ja metallituotteista. Fiskars oli aikoinaan varakasta aluetta, joka oli täysin omavarainen. Päätuotteiden lisäksi kaikki ruoka tuotettiin alueella. Nykyisin Fiskarsissa toimii paljon luovien alojen ihmisiä, muotoilijoita, taiteilijoita ja käsityöläisiä. Alue on etenkin kesällä hurmaava ja siellä riittää paljon nähtävää.

Fiskarsissa vierailimme ensiksi hotelli-ravintola Fiskars Wärdshusissa. Suomen vanhimmassa, vuodesta 1836 yhtäjaksoisesti toimineessa, majatalossa. Täällä nautimme ruokamatkamme pääruoan ja ensimmäisen jälkiruoan. Täynnähän jo tässä vaiheessa oltiin, mutta hyvä ruoka maistuu aina. Lähiruokateeman mukaisesti nautimme Kosken Kartanon luomu Herefordin ulkofilettä ja kasviksia, raikas karpalo-semifreddo pelasti ähkyltä.

Fiskars Wärdshus
Fiskarsintie 14
10470 Fiskars
www.wardshus.fi

rekola1 rekola2 rekola3 rekola4

Fiskarsin alueella käytiin vielä Rekolan Panimolla maistelemassa oluita. Tämän pienpanimon juuret ovat Vantaalla, Rekolassa, mutta sopivien tilojen löydyttyä Fiskarsista on toiminta nykyään siellä. Panimon perustaja, olutmestari Jari Leinonen on erityisen innostunut ruoan ja oluen yhdistämisestä, ja tämä näkyy vahvasti panimon tuotteissa. Oluihin on haettu mielenkiintoisia makuyhdistelmiä erikoisemmistakin komponenteista, joista löytyy vaikka kuusenkerkkää, inkivääriä ja katajanmarjoja. Ja jokaiselle oluelle tietenkin ruokasuosituksensa, näistä lisää Jarin blogista Tuoppi & Sapuska.

Rekolan Panimo ja Puoti
Peltorivi 7
10470 Fiskars
www.rekolanpanimo.fi

Paluumatkalla poikkesimme vielä pikaisesti Siuntioon erinomaiselle Four Seasons Fish -kalakaupalle. Emme tällä kertaa kuitenkaan kalan takia vaan maistamaan Sjundbyn jäätelöä, “jäätelötehtailija” Susse Ekströmin johdolla. Yksi harvoista kyseisen jäätelön myyntipaikoista on juurikin tämä kalakauppa.

Meille jäi tästä retkestä aivan selkeä kipinä päästä tutkimaan enemmänkin läntisen Uudenmaan tarjontaa. Aluehan on pääosin ruotsinkielistä, sehän on melkein kuin ulkomaille menisi. Samalla kulttuurissakin tuntuu olevan jotain poikkeavaa. Yhteisöllisyys ja pienet piirit, läheltä tuleva ruoka ja kiireetön elämä tuntui olevan paljon suuremmassa arvossa kuin pääkaupaunkiseudulla. Todella paljon lähiruokaa ja pieniä tilakauppoja, joihin pitää ehdottomasti tutustua nyt paremmin. Fiskars ja Hanko ovat matkailun kannalta toki ne ykköspaikat, mutta oli mukava huomata, että muualtakin löytyy kaikenlaista. Olen täysin varma, että ensi kesänä automme nokka kääntyy ainakin yhden reissun verran länteä kohti, pitkin eteläistä rannikkoa. Sitä ennen tulee varmasti lähiruoan perässä tehtyä jo useampi reissu.

Retkellä mukana myös Hannan soppa ja Andalusian auringossa.

blogirinki_logoYhteistyössä Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy.

5 kommenttia juttuun "Turistina läntisellä Uudellamaalla"

Ompas poikkeuksellisen hienoja kuvia!

Merituuli kommentoi 17/12/14, 13.44

Hieno juttu ja upeat kuvat, kiitos vierailustanne Suomen etelässä.
Oikaisu Hangon ravintolatarjontaan; Hangossa on toki muitakin ravintoloita auki talvisaikaan, mutta Origo on ainut makasiiniravintoloista, joka on auki päivittäin ympäri vuoden!

Tarja kommentoi 17/12/14, 16.03

Olipa mukava lukea kokemuksia Uudelta maalta, olen itse Läntiseltä Uudeltamaalta, Lohjalta lähtöisin. :) Noilta seuduilta löytyy paljon ihania paikkoja ja ravintoloita joihin palaa mielellään kesäisin viettämään aikaa!

Tiina kommentoi 17/12/14, 20.31

Kiitos Merituuli! Oli poikkeuksellisen kivat valokuvauskelitkin, varsinkin vuodenaikaan nähden. :)

Tarja: Kiitos oikaisusta.

Tiina: Jostain syystä Uusimaa ihan pääkaupunkiseutua lukuunottamatta on aika tuntematonta aluetta. Kotimaan matkailukin on aina kohdistunut johonkin vähän kauemmaksi. Ja läpiajaessa ei koskaan tule kierrettyä pidemmän maisemareitin kautta, josta löytyisi näitä helmiä. Nyt pitää ryhdistäytyä ja kun länteen on meiltä helpoin lähteä niin sinne sitten aluksi. :)

Mikko kommentoi 18/12/14, 11.09

Kiitos kun kävitte kylässä. Upeita kuvia, pidin todella paljon ja hyvin edustava kuva Delitukun Janista, sekä miustakin parempi puoli näkyvillä ;-)

Ilmoitelkaa ihmeessä jos olette joskus lähistöllä, niin otetaan uusiksi ja ehkä hieman pidemmän kaavan mukaan.
Mukavaa ja maukasta Joulun odotusta toivottaen!

Jari Leinonen kommentoi 19/12/14, 21.00

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>