Pizzaperjantai ja portobellopizza

Neljä pizzaa, © avaruusasema.com

Pizza ja perjantai, ne vaan kuuluvat yhteen. Torstaina haettiin Annalta parhaita pizzajauhoja ja laitettiin jääkaapissa yön yli kohoava pizzataikina tulemaan. Tuolla yhdistelmällä tulee aivan huikean hyvä pizzapohja, jota ei millään uskoisi kotiuunissa paistetuksi. Tietenkin pizzakivi on oltava ja lämpöä riittävästi. Joskus olisi kiva kokeilla, että tulisiko oikeassa pizzauunissa tai Uuni 2:ssa vieläkin parempaa.

Aika usein mennään hyväksi havaituilla tomaatti-mozzarella ja tuoremakkara -täytteillä. Ovat yksinkertaisia ja nopeita. Punajuuripizza on edelleen suurta herkkua, mutta siinä on sen verran valmisteltavaa, että jää perjantai-pizzana tekemättä. Tällä kertaa ajateltiin kokeilla jotain uutta, kun oli vieraitakin tulossa. Tehtiin neljä pizzaa ja neljä eri täytettä, kolme näistä uusilla täytteillä ja neljänneksi tuttu ja turvallinen tomaatti-mozzarella. Saa sitten maistella eri makuja, eikä pizzanpaistajankaan tarvitse odotella ja syödä viimeisenä. :)

Suurimmaksi suosikiksi uusista kokeiluista nousi ehdottomasti valkoisena (ilman tomaattikastiketta) tehty portobellopizza. Uunissa paahtunut portobello, hyvä oliiviöljy, timjami ja pinjansiemenet oli erinomainen yhdistelmä. Tämä jää meillä ehdottomasti useasti tehtävien täytteiden joukkoon. Itse laitoin vielä omalla neljännekselleni pienen siivun parmankinkkua, toimii mutta ei ole välttämätöntä.

Pääryna-sinihomejuustopizza, © avaruusasema.com

Toinen uusi kokeilu eli lehtikaalipizza oli myös hyvä ja ansaitsee oman juttunsa. Stockalla tarjouksessa olleesta Saint Agur -sinihomejuustosta inspiraationsa saanut päärynä-sinihomejuusto taisi jäädä pelkäksi kokeiluksi. Jätetään nuo juustotarjottimelle. Maussa ei ollut mitään vikaa, mutta ei se kyllä säväyttänytkään. Ehkä aurajuusto olisi toiminut lämpimänä paremmin.

En malta loppuun olla hehkuttamatta tuota pizzapohjaa toistamiseen. On todella herkullinen niin maultaan kuin rakenteeltaankin. Eikä ole vaikea, vaatii vain vähän suunnitelmallisuutta ja hyvät raaka-aineet. Oikean jauhon merkitystä ei voi olla korostamatta. Korkeaproteiininen “00” pizza-jauho Molino Spadonilta on parasta mitä meidän kohdalle on osunut.

Portobellopizza, © avaruusasema.com

Valkoinen portobellopizza (1 kpl)

  • 1 portobello-sieni
  • 125 g mozzarellaa
  • pinjansiemeniä
  • 1-2 rkl hyvää oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia
  • parmesan-juustoa
  • sormisuolaa
  • rucolaa
  • (parmankinkkua)

Valmista taikina pizzapohjaa varten edellisenä päivänä, jaa osiin, pyöritä palloiksi ja anna kohota jääkaapissa yön yli. Nosta 1-2 tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Painele hyvin jauhotetulla työtasolla käsin tai kaulimella pizzoiksi.

Pirskottele oliiviöljyä kaulitun pizzapohjan päälle. Leikkaa portobello viipaleiksi ja nosta tasaisesti pohjalle. Revi tuoreita timjaminoksia ja sen jälkeen valutettu mozzarella pizzan päälle. Itse olemme paahtaneet pinjansiemenet erikseen pannulla ja lisänneet juuri uunista tulleen pizzan päälle, mutta voit halutessasi lisätä ne paahtamattomina pizzaan ennen uuniin laittoa. Paista keskitasolla pizzakiven päällä 275 asteessa noin 7-8 minuuttia.

Ripottele juuri uunista tuleen pizzan päälle pinjansiemenet, hieman sormisuolaa sekä raastettua tai lastuiksi vuoltua parmesania. Anna vetäytyä hetki, nosta kourallinen rucolaa päälle ja tarjoa vielä kuumana.

Yksi kommentti juttuun "Pizzaperjantai ja portobellopizza"

[…] timjamin, pinjansiemenien ja puhvelimozzarellan pyhä liitto on tuttu myös yhdestä suosikkipizzastani ja pizzapäivän jämistä tämä aikoinaan syntyikin. Sen lisäksi, että toimivat hyvin yhdessä […]

Portobellopasta » Avaruusasema kommentoi Aug 15 17, 7.21.

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>