Sitruunainen rapupasta

Sitruunainen jättikatkarapupasta, © avaruusasema.com

Katkaravut, jättikatkaravut tai tiikeriravut tai ovat aina maistuneet ravintoloissa täysin erilaiselta kuin kotona. Todellinen syy tähän selvisi meille vasta vähän aikaa sitten, kun nappasimme lähikauppamme pakastealtaasta niiden keittämällä kypsennettyjen rapujen sijaan tuoreena pakastettuja ravunpyrstöjä. Maku on täysin erilainen kun kypsentää ravut itse, eikä vain lämmitä valmiiksi kypsennettyjä. Raakoihin rapuihin saa vielä pienessä voi-nokareessa paistamalla herkullisen paistopinnan. Ravuista tuli aivan mielettömän hyviä. Aivan eri luokkaa kun valmiiksi kypsennetyt ravut. Hullua, että tämä tuli todettua vasta nyt.

Keittämällä valmiiksi kypsennetyt ravut – pakkasesta tai liemestä – ovat aina sellaisia hieman lötköjä, eikä niitä pitäisi käyttää kuin kylmiin ruokiin. Raakojen ravunpyrstöjen saatavuus on valitettavasti hieman vaihtelevaa. Kokonaisia raakoja rapuja löytyy kyllä pakasteena, mutta valmiita kuorittuja pyrstöjä emme olleet ainakaan aiemmin huomanneet. Arvo Kokkosen jättiläiskatkaravunpyrstöjä löytyy ainakin paikallisen K-kaupan pakastealtaasta, nyt kun osaa etsiä oikeasta paikasta. Eivät ole pelkästään kalatukkujen tai erikoisliikkeiden valikoimaa.

Väitämme, että kokeiltuasi tätä pastaa, et enää osta valmiiksi kypsennettyjä rapuja, vaan paistat ne aina itse. Pastakastikkeen perus-idea lainattiin Hanna G:n blogista. Sitruunainen ja kermainen pasta toimii rapujen seurana täydellisesti. 200 grammaa rapuja riittää juuri kahdelle, mutta jos olet kova rapujen ystävä, niin laita vaikka 1,5-2 pakettia. Rapujen syömistä ei haluaisi nimittäin lopettaa. Emme olisi uskoneet, että kotona tehnyt ravut voivat olla näin hyviä. Tästä lähtien ostamme rapumme aina raakoina.

Sitruunainen jättikatkarapupasta, © avaruusasema.com

Sitruunainen rapupasta (2 annosta)

  • 250 g tagliatellea
  • 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 25 g voita
  • timjamia
  • 200 g raakoja jättikatkaravunpyrstöjä (koko 26/30)
  • suolaa ja pippuria
  • parmesania

Laita pastavesi kiehumaan. Sulata ravut kylmän veden alla ja kuivaa ne talouspaperilla. Tarkista, että ne on perattu huolellisesti. Paista ravut kypsiksi nokareessa voita paistinpannulla molemmin puolin, kunnes ravut ovat kauniin punertavia. Nosta ravut syrjään odottamaan.

Lisää voita pannulle ja kuullota ohueksi viipaloituja valkosipulin kynsiä ja timjamin lehtiä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon valkoviini, sitruunan mehu ja raastettu kuori. Kun viini on kiehahtanut kunnolla, lisää joukkoon kerma ja anna pöhistä reilu 5 minuuttia kunnes kerma alkaa saostumaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente. Heitä ravut kastikkeen sekaan ja lisää joukkoon myös kypsä pasta. Sekoita ja koristele timjamilla. Annosten päälle parmesaania oman maun mukaan.

3 kommenttia juttuun "Sitruunainen rapupasta"

Minä olen jo pitkään ostanut aina noita raakoja, jos vain löytyy – niiden saatavuus on käsittämättömän huono! Stockan Herkussa ainakin on raakoja kuorittunakin, mutta aika usein kuorin itse niitä Pirkan versioita… En ymmärrä, miksi niitä saa niin huonosti, kun ovat tosiaan niiin paljon paremman makuisia!

Sini/Nautiskellen kommentoi 23/02/15, 21.52

Kokonaisia raakoja löytyy tosiaan paljon helpommin, kuorittuja on vaikea löytää. Meidän K-kaupan valikoimiin nuo kuuluvat, mutta ovat olleet aika usein loppu. Hintakin on käytännössä sama kuin keitetyillä ravuilla. Stocka taitaa olla varmin paikka löytää raakoja pakasteesta, siellä on välillä palvelutiskilläkin niitä.

Mikko kommentoi 24/02/15, 7.35

Oon tehnyt jo pari kertaa ja jakanut eteenpäin, hyvä resepti!

Tytti kommentoi 06/07/17, 15.03

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>