Naan-leipä, helposti ja nopeasti

Naan-leipä, © avaruusasema.com

Naan-leipien tekemisestä on meille jäänyt mielikuva, että se olisi jotenkin vaikeaa. Uusimmassa Glorian ruoka & viinissä (1/2015) oli pieni Intia-teemaosio, josta löytyi myös resepti naan-leiville. Resepti vaikutti niin helpolta ja nopealta, että sitä oli pakko kokeilla. Teimme alkuviikosta intialaista ruokaa ja samalla siis ensimmäistä kertaa naan-leipiä, ihan itse.

Naan-leipien tekoon tuntuu olevan aika monta koulukuntaa, toiset vaivaavat taikinan saadakseen hyvän sitkon, osa ohjeista tehdään vähän kuin vaivaamaton leipä (ks. no-knead bread), toisia kohotetaan pitkään ja tehdää vaiheissa, kun toiset ohjeista ovat hyvin nopeasti tehtyjä. Nyt kokeilemamme ohje osui sinne vaivaamaton ja nopea -sektoriin. Ehdottomasti helpoin tapa kokeilla naan-leipiä kotioloissa.

Paisto-kivi on tässäkin aika ehdoton juttu ja se kannattaa lämmittää kunnolla kuumaksi, uuni saa siis olla päällä hieman pidempään. Aidot naan-leivät tehdään jopa 500 asteisessa tandoori-uunissa, mutta tavallisella koti-uunillakin pääsee pitkälle, lämpötila vain niin kuumaksi kuin saa ja kivi sen verran ylös, että leivät vielä saa laitettua uuniin itseään polttamatta. Hyvä tulee.

Lopputulos oli mielettömän hyvä, maku oli aivan vastaava kuin paremmissa ravintoloissa ja pinta mukavan rapsakka. Syntyvät myös sopivasti muun kokkailun lomassa. Taikinan voi tehdä valmiiksi ennen kuin aloittaa ruoan valmistuksen ja leivät paistaa samalla kun ruoka porisee liedellä. Näitä tullaan tästä eteenpäin tekemään meillä aina kun intialaista ruokaa tehdään.

Kuvassa tarjottimella naan-leipien kanssa on myös herkulliseksi osoittautunut, samasta lehdestä inspiraation saanut minttuchutney. Resepti seuraa perästä vähän myöhemmin (lisäys 2.2.2015: Minttu-korianterichutney).

Naan-leipä, © avaruusasema.com

Naan-leivät (6 kpl)

  • taikina:
  • 25 g voita
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 dl maitoa
  • 10 g (1/5 palaa) tuorehiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • päälle, voiteluun:
  • 25 g voita

Yhdistä maustamaton jogurtti sekä maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Voit käyttää pinnoitettua kattilaa tai lämmittää suoraan kulhossa mikrossa. Kattilan kanssa lämpötilaa on kuitenkin helpompi seurata.

Liuota hiiva lämpimän jogurtti-maitoseoksen joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot muiden aineiden joukkoon ja sekoita, älä kuitenkaan vaivaa. Sulata lopuksi voi ja lisää se taikinan joukkoon. Kohota vähintään puoli tuntia, mielellään tunti.

Aseta paistokivi (tai pelti) uunin yläosaan. Lämmitä uuni 275 asteiseksi, tai niin lämpimäksi kuin sen saa. On erittäin tärkeää, että myös paistoalusta on kuuma kun leipiä aletaan paistaa.

Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli jokainen noin 2-3 milliä paksuiksi soikioiksi. Paista uunissa 5-8 minuuttia, omassa uunissamme 5 minuuttia riitti. Voitele leivät kuumina voisulalla ja tarjoa heti.

5 kommenttia juttuun "Naan-leipä, helposti ja nopeasti"

[…] toimii hyvin dippinä, lisukkeena intialaiselle ruoalle tai naan-leivän tai rotin kanssa nautittuna. Sopii yhteen erityisesti liharuokien kanssa, erityisesti lampaan, […]

Avaruusasema » Blogin arkisto » Minttu-korianterichutney kommentoi Feb 02 15, 17.22.

Voisiko paistolevyn korvata suolalevyllä, jota myy mm. Tuisatuote?
Tuotetta myydään nimellä guormetlevy, joka on itsessään sataprosenttista kristallisuolaa.

Ohjeen mukaan levyn voi asettaa grilliin, ja laittaa paistettavat kalan, lihan ja muun sen päälle.

Niin ajattelin tässä itsekseni, että miksei myös uuniin,. ja laittaa paistettavan naanleivän sen pinnalle…
tietysti jättää ohjeesta suolan kokonaan pois.

Tuisatuote on Varsinais-Suomessa Aurassa, (myös nettikauppa)jonka omistajan tunnen ja juttelin hänen kanssaan aijemmin, että miten guormet levy oikein toimii. Hän kertoi, että lihan kalan, tai muun paistettavan laittaa vaan levyn päälle, ja levy asetetaan grilliin, tai uuniin, tai vastaavaan jossa on korkea lämpötila, (leirinuotio jossa ritilä, päälle) ja paistetaan normaaliin tapaan.
Tuloksena valmiiksi suolattu paistettu ruoka. Levy sitten myös “kuluu” ajan myötä hitaasti, koska menettää suolaa paistettaviin ruokiin. Nerokasta!

Ulla kommentoi 26/11/16, 23.23

Jotenkin kun nopeaa iltapalaa pitäisi tehdä, niin tunnin kohotus ei oikein osu yksii “nopeasti” sanan kanssa.

?? kommentoi 26/08/17, 21.37

Eihän se nopeasti ole, jos valmista pitää tulla heti. Silloin kannattaa suosiolla katsella valmiiden leipien perään tai miettiä jotain muuta. Tunnin kohotus on nopeasti, jos haluaa itse tehdä naan-leipää. Taikinaa on kuitenkin pakko kohottaa, että leipään saadaan oikea koostumus.

Mikko kommentoi 27/08/17, 0.33

Ihana Naanleivän resepti, onnistuu riittävän hyvin kotiuunissakin. Olen tehnyt jo monta kertaa.

Katriina kommentoi 14/10/17, 16.16

Jätä kommentti

XHTML: Voi käyttää seuraavia tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>